Evropská gastronomie

  • Odborná stáž proběhla italských městech Rimini a Riccione v termínu 6. – 27.03. 2010.
  • Projekt byl plně financován z grantu EU.
  • Projektu se zúčastnilo 15 žáků z několika středních škol z oborů gastronomie, hotelnictví a turismu. Projekt proběhl ve spolupráci s italskou regionální školou IAL Emilia Romagna a ve spolupráci s asociací hotelů a restaurací Rimini.

 

Cíle projektu

  • Cílem projektu bylo poskytnout účastníkům kvalitní odbornou praxi v zahraničí a seznámit je s technologií přípravy pokrmů italské kuchyně, s tradičními suroviny a jejich využitím, se způsobem servírování. Dále získat znalosti o italské gastronomii a nové dovednosti, seznámit se s turistickými zajímavostmi regionu, s významem středomořské stravy pro zdraví a její využitím v nabídce služeb cestovního ruchu.

 

Realizace projektu

  • Účastníci stáže absolvovali třítýdenní stáž v italské škole a na odloučených pracovištích v Grandhotelu Rimini, v Grandhotelu Terme a v restauracích ve městě Rimini. Účastníci byli rozděleni po jednom až třech osobách do skupin a přiděleni na jednotlivá pracoviště, kde vykonávali stanovené úkoly při přípravě a servisu italských pokrmů pod dozorem italských odborníků.
  • Na svých pracovištích žáci uplatnili a zdokonalili své odborné znalosti a dovednosti. Seznámili se s přípravou středomořských specialit z ryb a mořských plodů, proběhla příprava italských těstovin, omáček a pizzy. Důraz byl kladen na přípravu pokrmů ze zeleniny v bio kvalitě, použití olivových olejů, tepelnou úpravu potravin novými technologiemi.
  • Ve volném čase probíhali exkurze a výlety do okolí.

 

Výstupy projektu

  • Odborná stáž v Itálii měla velký přínos, jak pro samotné účastníky stáže, tak pro budoucí spolupráci mezi italskou stranou a českými školami. Moderní technologie, nové suroviny a kvalita služeb, které žáci poznali během stáže přispěli k rozvoji jejich odborné kvalifikace. Odborná praxe v zahraničí zvýšila motivaci žáků pro další studium a přispěje ke zlepšení kvality služeb v české gastronomii.
  • Žáci se zdokonalili v odborné komunikaci v cizím jazyce a pochopili význam studia jazyků.
  • Účastníci obdrželi Europass-mobilita a certifikát o absolvování kurzu vaření italských specialit, které jim pomohou v budoucnosti k lepšímu uplatnění na trhu práce.
  • Účastníci vypracovali brožuru o průběhu celého pobytu včetně italských receptů, slovník a základní fráze pro běžné užívání, fotodokumentaci receptů. Tyto materiály budou využity jako studijní materiál na českých školách.